Annonse

Annonse

Leonard Cohen, Dance me... To the end of loveTidsfaktoren er åpenbart sentral i denne vanskelige situasjonenAugust 29, 2010   ·   5 Comments


* Fortvilte pårørende

En del av oss har fulgt med på dramaet i Chile den siste tiden, der flere titalls gruvearbeidere befinnes seg lang under jordoverflaten innestengt i ei gruvesjakt. Og leser på VG i dag at de 33 chilenske gruvearbeiderne i verste fall kan utvikle alvorlige psykiske problemer dersom de ikke snart slipper ut. Tidsfaktoren er åpenbart sentral i denne vanskelige situasjonen. Man må gjøre hva man kan for å få de fortvilte innesperrede gruvearbeiderne opp i dagslys igjen. For det er neppe tvil om at mennene som sitter700 meter under jorden er utsatt for ekstrem påkjenning.

Jeg får nesten føling med klaustrofobi bare ved tanken på hva disse mennene utsettes for langt under jordens overflate nå. For mennene vet ikke når det igjen kan slippe ut av sitt underjordiske «helvete». Derfor må uvissheten være en stor belastning å bære. Men til alt hell vet de innestengte gruvearbeiderne at det jobbes intens for å få dem ut igjen.

Det å sitte isolert over lag tid kan føre til begrensede sanseinntrykk, problemer med realiteter og negative tanker. Det siste man vil er at de skal gi opp, sier psykolog Rune Stuvland i Senter for Stress Krisepsykologi i Oslo til VG Nett.

Nå vil selvfølgelig sjansene for alvorlige psykologiske komplikasjoner øke med tiden. Da vil åpenbart de innestengte der nede kunne utvikle ulike typer psykiske plager, og i verste fall sykdommer. Og blir gruvearbeiderne lenge under jorden vil de også kunne utvikle alvorlige psykoser etterhvert. Føler med både gruvearbeiderne langt dernede under jordens overflate, og deres fortvilte pårørende som nå håper og tror det hele skal gå bra.

Men tanke på at mennesker er solide og kan holde ut store belastninger over lang tid, selv om det er vanskelig kan vi håpe at dette går bra. Og ingen vet med sikkerhet hvordan situasjonen vil utvikle seg i tiden som kommer, og vidløftige spekulasjoner er vel knapt godt for noe. Men det meste vil gå bra, sikkert også i denne saken, vi kan i alle fall håpe.

Alle de fangede gruvearbeiderne fikk snakke med sine kjære på søndag. Esteban Rojas spurte kona om hun hadde funnet brudekjole. Det kan nok få tankene over på mer positive sider ved livet.

By

     

     

        


........

ToppBlogg - toppliste for bloggereBlogglistenhits