Annonse

Annonse

Leonard Cohen, Dance me... To the end of loveKristin Størmer Steira kan ha en alvorlig spisefortyrrelse av typen anoreksiaFebruary 2, 2012   ·   0 Comments


* Kristin Størmer Steira er sykelig tynn, og mange mener at hun lider av en alvorlig spiseforstyrrelse

Mange mener at presset på kvinnelige idrettsutøvere tidvis er så stort at de blir anorektiske og alt for tynne. Den norske OL-mesteren i langrenn, Kristin Størmer Steira, har ifølge Dagbladet fått startnekt fra helgens verdenscuprenn i Russland, fordi hun er for tynn. Størmer Steira sier til avisen at vekten for alvor gikk nedover, etter at hun i januar gikk igjennom et samlivsbrudd.

-Jeg var langt nede både psykisk og fysisk. Jeg kan godt innrømme det, fordi det var slik det var. Det ble svært lite med søvn og lite med mat. Jeg sa til meg selv at jeg måtte spise, men jeg hadde ingen matlyst. Samtidig trente jeg. Men det sier seg jo selv at en går ned i vekt av mye trening kombinert med lite mat og mye søvn. Og siden jeg ikke akkurat hadde så mye å tære på fra før heller, så bikket jeg under grensa.

Langrennsstjernens personlige lege, Hans-Petter Stokke, understreker overfor Dagbladet at det ikke er snakk om en spiseforstyrrelse. Det er en vektforstyrrelse. Disse jentene forbrenner 4-5000 kalorier i døgnet med det aktivitetsnivået de ligger .. Det krever et stort næringsinntak for å kompensere det. Kristin har gjort en for dårlig jobb med energibalansen i denne perioden, sier han til Dagbladet.

Spiseforstyrrelser er et samlebegrep for flere tilstander eller lidelser med beslektede karakteristika. De mest kjente spiseforstyrrelsene er anoreksi (Anorexsia Nervosa) og bulimi (Bulimia Nervosa). Man kjenner til at spiseforstyrrelser har eksistert i mange hundre år, og i forskjellige kulturer.

En person har en spiseforstyrrelse når vedkommendes tanker, følelser og atferd i forhold til mat, kropp og vekt begynner å begrense livsutfoldelsen og forringe livskvaliteten. Personen blir overopptatt av kropp, vekt, utseende og matinntak. Spiseforstyrrelser kan arte seg på ulike måter for ulike personer. For eksempel kan en person med spiseforstyrrelse la være å spise og nekte for at hun eller han er for tynn, miste kontrollen over matinntaket og spise for mye. Eller vedkommende kan planlegge å spise mye og så kaste opp igjen med vilje, eller bruke avføringsmidler for å kvitte med matinntaket uten å legge på seg vekt.

Vedkommene kan ha normal vekt, eller være undervektig eller overvektig.

En person med spiseforstyrrelse har for uten vansker med å forholde seg til mat, også vansker i forhold til egne tanker og følelser. Ut fra dette klassifiseres spiseforstyrrelser som psykiske lidelser i offisielle diagnosesystemer. For en person med spiseforstyrrelse kan kroppen ha blitt et språk for å skape identitet og kontroll, samt takle følelser og livsproblemer. Personer med spiseforstyrrelser har ofte lav og svingende selvfølelse og kan oppleve å ha dårlig kontroll over deler av livet. Kontroll over mat og egen kropp kan for noen være et forsøk på å oppnå følelsesmessig kontroll og bedre selvfølelse.

Det er ofte vanskelig å vite hvordan man skal forholde seg til en person med spiseforstyrrelse og å vite hvordan lidelsen skal forstås. Spiseforstyrrelsen i seg selv er preget av motstridende og blandede følelser (ambivalens). Ofte vil personer både hjelpes og ikke hjelpes, hjelp oppfattes som truende men samtidig nødvendig. De er sterke og samtidig svake. Denne ambivalensen gjør veien til behandling, eller annen form for hjelp, lang for mange med spiseforstyrrelser.

svd.sedn.se

By

     

     

        


Tags: ,

........

ToppBlogg - toppliste for bloggereBlogglistenhits