Annonse

Annonse

Leonard Cohen, Dance me... To the end of loveTorstein Lerhol har tilbrakt hele livet i rullestol, han blir forbanna av ungdom på trygdMarch 22, 2012   ·   0 Comments


* Torstein Lerhol har tilbrakt hele livet i rullestol, men han ville aller helst vært i lønnet arbeide

Å leve på trygd er langt fra noe unge bør trakte etter. Og det er det nok også få som gjør. Men mange havner opp som uføretrygde i alt for ung alder, selv om de har såkalt restarbeidsevne, på tross av sine funksjonshemninger. Men mange med fysiske begrensinger møter veggen når de skal søke seg jobb, da det fleste arbeidsgiverne vegrer seg for å ansette noen som ikke er 100 % effektive hele tiden. Og en med sterke meninger rundt denne problematikken er modige Torstein Lerhol på 25 år som har tilbrakt hele livet i rullestol. Han mener det er «grotesk» at så mange nordmenn vil være uføre.

Det handler nok ikke så ofte om å ville være uføretrygdet. Men mer om å møte veggen og miste troen på at en kan få seg en jobb. For om alle kunne velge fritt, og hatt god nok helse, så ville de selvfølgelig som folk flest, helst vært i jobb. For om en er i jobb kan man jobbe seg opp, og sikre seg økonomisk på en helt annen måte en om man skal måtte leve hele livet på ei relativt lita trygd. Og mange sliter med fysiske, psykiske eller sosiale problemer, som gjør at de ikke klarer å være i jobb. Og ærlig talt rike Norge har da råd til å betale trygd til noen få prosent av landet voksne innbyggere, da blant annet gjennom uføretrygd.

Jeg er jo veldig, veldig hemma. Og jeg koster samfunnet mye penger. Det synes jeg er en forferdelig følelse, og mitt eneste store mål er å få gitt noe tilbake, sier Torstein Lerhol til VG Nett. Den 25 år gamle studenten og ungdomspolitikeren i Senterungdommen lider av en medfødt muskelsykdom som har bundet ham til rullestolen hele livet. Muskelsvinnet gjør at han bare veier 17 kilo, og han må ha assistenter rundt seg hele døgnet.

Min drøm er å komme ut i arbeide. Når jeg da ser ungdom som uføretrygder seg for småting, eller som går arbeidsløse fordi de ikke finner den perfekte jobben, ja, da blir jeg ordentlig forbanna. Jeg ville gjort hva som helst for å kunne sitte i kassa på en butikk, sier han. Han bør ikke føle seg som en klamp rundt samfunnsfoten unge Torstein Lerhol, for det finnes noe som heter solidaritet, som i all enkelthet betyr at vi som er friske stiller opp for de med sykdommer og funksjonshemninger, slik at de også skal kunne leve gode liv.

* Vi må aldri glemme at ikke alle klarer å bidra til samfunnet gjennom lønnet arbeide, selv om det er den mest ideelle løsningen for alle parter. Så la oss unngå å drive klappjakt på de som lever av trygd, for mange har ikke stor annet valg i livet, da på grunn av ulike sykdommer og hemninger.

By

     

     

        


Tags: , ,

........

ToppBlogg - toppliste for bloggereBlogglistenhits