Annonse

Annonse

Leonard Cohen, Dance me... To the end of loveLars Gule mener Breivik har 12-15.000 sympatisører i NorgeJune 1, 2012   ·   0 Comments


* Lars Gule leverte et troverdig og godt vitnenmål i Breivik-saken

Hvor mange som sympatiserer med det politiske budskapet til Breivik, eller deler av det var noe Lars Gule forsøkte å tallfeste i retten i dag. Han kom med det han kalte et estimat, og ikke med objektive fakta, innhentet via bruk av undersøkelser, der man bruker kvantitativ metode. Men tallene Gule kom med, er neppe langt unna virkelighet. For jeg selv fulgt det høyreradikale nett-miljøet i mange år, og har vel av den grunn mye av det samme synet på omfanget og utbredelsen som det Lars Gule i dag vitnet om i Breivik-saken.

Lars Gule er vel kanskje den enste akademiske fagperson som selv har debattert med Breivik, da på nettstedet Document.no. Der fremstod Breivik som en av mange, uten å skille seg ut som særlig ekstrem eller voldelig. Breivik forsøke i sin kommentar i retten i dag, da etter at filosofen og samfunnsdebattanten Lars Gule hadde vitnet, å diskreditere han ved å dra frem gamle synder, da at Gule ble arrestert i Beirut med sprengstoff i bagasjen i 1977. Men det var den gang Lars Gule var ung og venstreradikal, og har vel liten relevans i dag?

Gule ramset opp flere høreradikale nettmiljø og politiske parti, blant annet SIAN, og Demokratene i sitt vitnemål. Og ut fra sine observasjoner gjennom mange år på nett, anslo han at Breivik har ca 12-15.000 sympatisører i Norge. Det er vel ikke langt fra sannheten vil jeg tro, for også andre eksperter på denne problematikken har vel tidligere kommet med omtrent sammenfallende estimater på hvor mange som kan være på linje med Breivik ideologisk. Men selv om mange deler mye av virkelighetsforståelsen til Brevik, er det nesten ingen som støtter hans massedrap på egne landsmenn.

Nå er det selvfølgelig helt legalt å være skeptisk til innvandring og religioner. Og det er ikke bare høyreekstreme som er å finne i høyreradikale nettmiljøene. Derfor er det viktig å ikke stemple alle innvandring-skeptiske som potensielle terrorister, eller anti-demokratiske i seg selv. Meningsmangfold er viktig, også i forhold til meninger en i utgangspunktet ikke liker. Det er først når man oppfordrer til vold, eller begår voldshandlinger en bryter med det norske lovverket. Men alle som ytrer seg, og selger inn en ideologi i det offentlige rom, må finne seg motforestillinger og kritiske analyser av egne meninger og virkelighetsoppfatning.

Anders Behring Breivik fulgte presentasjonen til Gule med uttrykksløst steinansikt. Og selv hevder Breivik at han kan ha opp mot 50 millioner sympatisører på verdensbasis. Det er nok ønsketenkning fra Breiviks side. For det er vel få om noen, som er så forhatt som barnedrapsmannen Breivik, som drepte unge på bare 14 år. Og om Breivik har hatt en virkning på det høyreradikale nettmiljøet, så er det vel å diskreditere denne bevegelsen, fordi få om noen ønsker å bli assosiert med en simpel og feig massemorder. Ja, man kan kanskje si at Breivik på mange måter har gitt anti-Islam-miljøet en Judas kyss. For nå vil det være enda vanskeligere å rekruttere nye medlemmer for den anti-silamske sak.

By

     

     

        


Tags: , , , ,

........

ToppBlogg - toppliste for bloggereBlogglistenhits