Annonse

Annonse

Leonard Cohen, Dance me... To the end of loveValget mellom Ahmed Shafiq og Shafiq Mohamed Mursi blir som å velge mellom pest og koleraJune 17, 2012   ·   1 Comments


* Ahmed Shafiq og Shafiq Mohamed Mursi, to autoritære presidentkandidater, som neppe kan tilføre Egypt noe godt

Dette med å tåle at andre tror på noe annet en det en selv tror på, har aldri vært lett. Dette har vi sett også i Europa for en del hundre år siden, der en pinte, plaget og endog brant på bålet de som avvek fra den normerte troen, den som rådet grunnen der og da. Men kristne land har beveget seg ut fra middelalderens primitive brutalitet og mørke skygger, og vist seg såpass dynamisk, at i dag er det religiøst mangfold i det fleste vestlige land.

Men de store hekseprosessene eller trolldomsprosessene er betegnelsen på et avgrenset historisk fenomen i Europa, fra om lag 1420 til rundt 1750. Hekseprosessene betyr rettslig forfølgelse av mennesker som hadde begått trolldomskriminalitet i en eller annen form. Denne typen menneskeforfølgelse rammet ofte kvinner og var på sitt mest intense i perioden 1560 til 1630.

Vårt land nett melder at restriksjoner mot religiøs tro har økt de siste årene. Land i Midtøsten og Nord-Afrika kommer dårligst ut. Her lever man enda i den tro, at man skal undertrykke de som ikke er muslimer, og som holder Islam som sin religion. Og uansett hva man måtte mene om religion, det er da lite frigjørende det som er av verdier i Islam, der en både undertrykker andre religioner, og ikke minst ønsker å holde kvinnen under hælen.

Slikt liker vi ikke i moderne vestlige land, der trosfriheten er en godt implementert menneskerettighet. Og i Egypt er det mye som tyder på at en vil bevege seg inn mot en islamistisk stat. Der kvinner blir hold nede, og de som sogner til andre religion blir truet, trakassert og i verste fall drept. Man kan nesten si at man gikk fra asken til ilden under den arabiske vår. Og det to presidentkandidatene som nå stiller til valg i Egypt er Ahmed Shafiq(tidligere statsminister) og Shafiq Mohamed Mursi(Det muslimske brorskap), en religiøs fantast av islamistisk karakter, og en som har vært del at det gamle brutale regimet til Hosni Mubarak.

Men det er ofte folket selv, som dras mot det vi kan kalle autoritære islamske bevegelser og parti. Og kanskje ikke så rart at mange lar seg forføre av religiøse ledere, når utdanningsnivået er svært lavt i mange land i Midtøsten og Nord-Afrika. For uten kunnskap, er veien inn i mer eller mindre troverdige religiøse bevegelser og menigheter kort. Men som sagt, det er folkets rett å velge, selv om vi i vesten ser på valgene som uakseptable og feil.

By

     

     

        


Tags: , ,

........

ToppBlogg - toppliste for bloggereBlogglistenhits