Annonse

Annonse

Leonard Cohen, Dance me... To the end of loveNy-fattigdommen brer om seg i Norge. Hjerterå behandling av mennesker som får bostøtte i Oslo og BergenDecember 27, 2014   ·   3 Comments


* Gro Wenche Pettersen (58) fikk en lite hyggelig julepresang av kyniske Oslo-politikere

Mens Norge som nasjon år for år bli rikere. Blir også mange svake og sårbare grupper fattigere. Årsaken til dette er politikernes uvilje mot å øke det laveste trydesatsene, og lønningene i lavtlønnsyrker. Og ikke minst at husleieprisene har økt radikalt det siste tiåret. Dette har ført til ny-fattigdom. Som både rammer voksne og barn.

I dag avsløres en utrolig hjerterå sak i Oslo kommune. Ja, Gro Wenche Pettersen og 14 andre har fått en julegave av Oslo bystyret de sent vil glemme. Hjemme hos 58-åringen på Grünerløkka er det pyntet til jul. Leiligheten er vasket, og sønnen på vei for å hjelpe med juletreet når Aftenposten er på besøk.

Pettersen har vært gjennom cellegiftkurer, og hun skal inn til operasjon på nyåret. Hun beskriver kreftbehandlingen som at «kroppen bare kræsjet etterpå».

Nå går hun på arbeidsavklaringspenger. 5100 kr utbetalt hver fjortende dag strekker ikke så langt når husleien er på 11.200 kr i måneden. Men hun mottar både ordinær bostøtte (ca. 2700 kr) og et særskilt husleietilskudd (ca. 4000 kr) fra kommunen.

Fra 1. januar forsvinner tilskuddet. Etter at faste utgifter er dekket vil hun dermed gå i minus fra måned til måned. Da er det ingenting igjen. Jeg har ikke lyst til å tenke på hvordan det blir, sier hun.

* Og med det fikk Gro Wenche Pettersen 50 000 mindre å rutte med hvert år…..

Man skal ha god mage for å være så hjerterå som det Oslo politikerne er. Dette var noe av det simpleste jeg noen gang har vært borti.

Og som om ikke det var nok. Bergen bystyre som i likhet med Oslo styres av de borgerlige, har også vedtatt at den kommunale bostøtten skal reduseres. Tragisk at man velger å redusere støtten til noen av de mest svakstilte blant oss. Noe som bare fører til et kaldere samfunn, der forskjellene mellom folk øker år om annet.

Det blåser kalde vinne over fedrelandet, og ny-fattigdommen er i ferd med å få stadig sterkere fotfeste her i landet.

Det har lenge blåst kalde nyliberalistiske vinder over det vestlige land. Der man ser seg tjent med å holde seg med en underklasse. En klasse der bedriftene kan hende midlertidig og billig arbeidskraft ved behov. Denne tenkning stod også Jens Stoltenberg for. Noe en kunne se av denne stigmatiserende og moraliserende arbeidslinje ideologien. Den ble brukt på kynisk vis til å unnlate å løfte fattige grupper. Da man hele tiden henviste til at mennesker først og fremst skulle i jobb.

Man tok med andre ord kun hensyn til de man kunne få i jobb. Og glemte at ikke alle har mulighet til det på grunn av dårlig helse. Og for å få til en slik kald og kynisk politikk, måte man gripe til nytale. Slikt som slagord av følgende type: “Det skal lønne seg å jobbe, og “vi må innføre reformer, som i realiteten er nedskjæringer på overføringer til svake grupper, for å redde velferden. Og ved å slenge ut denne tomme og intetsigende nytalen, håper politikerne å komme unna med sin kyniske politikk.


* I dag er det mange som bor i nedslitt boligmasse, under kummerlige forhold i våre storbyer

Regjeringen går foran og viser vei, så kommer kommunene etter.

Da regjeringen la frem uførereformen for noe uker siden. Hadde den er del forringelser av ytelsene til landet uføre. Man ville redusere barnetillegget, redusere muligheten til å trekke fra gjeld på skatten. Og man ville heve bruttoutbetalingene til de uføre. Slik at det ble på samme nivå som for de som hever lønn. Dette vil føre til reduksjon av hva den enkelte får i bostøtte. For bostøtten gis ut fra hva den enkelte har i bruttoinntekt.

Her kom den blå/blå regjeringen med andre ord opp med en reform som ville gi mer fattigdom. Og som ikke var til det beste for alle som hever uføretrygd. Disse signalene har mange av våre store bykommuner merket seg. Og det har i likhet med regjeringen. redusert bostøtten til noen av det mest vanskeligstilte her i landet. Nesten så man skammer seg over å være Norsk. Når man ser hvor kyniske enkelte politikere er.

For et samfunn er ikke bedre enn måten de behandler de aller svakeste på. Og ærlig talt Norge har 6000 milliarder på bok. Så det skulle vel ikke være behov for å ta fra det fattige, for å gi skatteletter til de aller rikeste blant oss?

By

     

     

        


Tags:

........

ToppBlogg - toppliste for bloggereBlogglistenhits