Annonse

Annonse

Leonard Cohen, Dance me... To the end of loveMarteline Nystad vant fotokonkurranse med selvportrett, selv som overvektigDecember 28, 2014   ·   0 Comments


* Marteline Nystad vant fotokonkurranse med selvportrett (Foto Marteline Nystad)

Marteline Nystad er modig ikke tvil om annet. For frilansfotograf Marteline Nystad gikk rett til topps i fotokonkurransen Fotografen 2014, i kategorien for beste selvportrett. Og hun er langt fra noen lettvekter.

Begrunnelse for juryens avgjørelse er som følger:

«Dette bildet fikk høyest score hos samtlige i juryen. Bildet er meget vakkert, med delikat lys som omfavner personen i sengen, og med duse farger. Samtidig vibrerer det en rå sårbarhet gjennom bildet som nesten er kvelende. Sårbarheten forsterkes av måten personen sitter på, at hun har plassert seg i hjørnet av rommet, og at deler av ansiktet er skjult av mørket. Bildet spiller på triste noter, samtidig som vi blir slått av modigheten til fotografen. Vi blir nysgjerrig og vil se mer.», skriver foto.no på sine nettsider.

Nystad mener det på en måte er lettere å ta sårbare portretter, der man går «fullt ut», enn å ta standardportretter av ansiktet. Det føles litt som å si «fuck you» til mobberne, sier Nystad.


* Marteline Nystad i sittende positur

Til Dagbladet sier Nystad at hun ønsket at bildet skulle fange en tristhet og en slags følelse av å være fanget – fanget av kroppen. Det hele startet som en skoleoppgave for to år siden, da klassen fikk beskjed om å ta selvportretter.

I utgangspunktet var jeg veldig negativ til å ta selvportrett, fordi jeg tenkte at det bare var tynne, pene mennesker som kunne ta det. Men samtidig ville jeg gjennomføre oppgaven, sier hun.

I dagens samfunn er det nærmest en sykelig opptatthet av kropp, trening og jakten på den slanke linje. I et slik elitistisk jag på drømmekroppen, er det mange tapere. Særlig rammer det unge som vokser opp i dag. Og som har forbilder som Fotballfrue, eller andre rosabloggene. For der dyrkes det perfekte utseende hemningsløst.

Dette kan bilder som det Marteline Nystad har tatt av seg selv være viktige. Viktige i den forstand at det viser at vi mennesker knapt passer inn i noen bås. Og at vi må tåle at ikke alle passer inn i det trange boksene som fremmes av dagens moteindustri og mediene. Så bare å ønske Marteline Nystad lykke til med livet.

By

     

     

        


........

ToppBlogg - toppliste for bloggereBlogglistenhits